Cine?

Australia arde! Oamenii sunt de vină! Ne distrugem planeta! Oamenii sunt niște paraziți pe fața planetei!

Acestea sunt unele dintre titlurile cu care ne vedem confruntați zilele acestea în toată media locală și internațională.

La aceste titluri apocaliptice se adaugă imagini cutremurătoare cu animale decedate sau rănite de focurile scăpate de sub control în Australia.

Cred că v-ați obișnuit deja cu faptul că nu îmi place să îmbrățișez imediat tematica zilei și să reflect retorica media pentru a mă alinia corului de jurnaliști, editori și bloggeri, care se prostituează pe like-uri.

O știre servită pe tavă, cu victimă, făptuitor, mobil și element emoțional este doar o piesă de propagandă, nu o știre.

Așa este cazul și cu Australia. Ce este real, este că incendiile de pe acest continent sunt unele dintre cele mai ample din istoria sa. Dar care sunt originile? Este vorba despre încălzirea globală?

Studiind lista schimbărilor administrative din ultimii ani observăm o modificare a legislației privind accesul în zonele împădurite. Australia este un caz aparte, diferit de situația din Europa. Continentul este prin natura sa uscat și fierbinte, motiv pentru care până și aborigenii practicau strângerea materialului lemnos și a frunzelor copacilor de eucalipt, precum și inițierea de incendii controlate.

Legislația introdusă în urmă cu trei ani previne aceste operațiuni. Pădurile au fost lăsate să se „regenereze”, materialul lemnos căzut și frunzele/tufărișul nu au fost strânse. De asemenea, incendiile controlate nu au mai fost inițiate.

Aceasta a dus la prezența unei cantități semnificative de material combustibil în zone cu un risc ridicat de aprindere. Dacă ne gândim la Grecia sau Portugalia, prezența acestui tip de material combustibil a generat și în aceste țări europene situații dramatice în ultimii ani.

Surpriza este însă alta în cazul Australiei. Peste 180 de persoane au fost arestate pe întreg teritoriul Australiei pentru inițierea de incendii necontrolate. 60 dintre acestea au fost trimise deja în judecată, fiind acuzate de moartea a 25 de persoane (până la acest moment).

Felul în care acești incendiatori sunt distribuiți în toate provinciile australiene nu are cum să nu ne ducă cu gândul la o acțiune organizată, coordonată.

Sezonul uscat, al incendiilor, este unul anual în Australia. Dar cum de este atât de dramatic în acest an? Nu este oare din cauza intervenției omului? Și nu mă gândesc acum la încălzirea globală, ci la sinistra acțiune a piromanilor.

Natura eco-terorismului include lipsa totală de respect față de viețile oamenilor. Ei sunt văzuți de ecologiștii militanți ca fiind niște paraziți, care distrug planeta prin prezența lor. Deci, ce este rău în a-i elimina?

În 2010 Departamentul pentru Securitatea Națională din SUA (DHS) a recunoscut acțiunile eco-teroriste ca fiind o amenințare reală. Atunci, un grup foarte bine organizat, care incendia instalații industriale de producere a cărnii, a mezelurilor, dar și fabrici de cherestea, instalații guvernamentale dedicate administrării cailor sălbatici, dar și un hotel de lux dintr-o stațiune montană, construit într-un vârf de munte a fost destructurat, liderul acestuia fiind arestat în Havana și extrădat către SUA.

Cât de greu ne este să ne imaginăm ca un număr de câteva sute de persoane, alimentate de ideologia apocaliptică Fridays for Future, Extinction Rebellion etc. să se fi dedat la astfel de acte de eco-terorism? Dat fiind numărul de arestări și existența evidentă a dovezilor (fără de care cei 60 nu ar fi putut fi trimiși în judecată), nu este măcar plauzibil ca incendiile din Australia să fie o acțiune de tip false-flag ecologic?

Dincolo de tristețea, pe care mi-o lasă în suflet moartea atâtor mii de animale, întrebările pe care trebuie să ni le punem în mod rațional, la rece, sunt: cine este de vină? Cine a organizat totul? Cine are de câștigat de pe urma acestei drame?

Iar vinovatul poate nu este nea Ion, cu mașina lui diesel, ci poate este un militant ecologist, disperat să își impună ideologia unei planete întregi.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment