Democrație Made in USA

Imagini de seară…

Revoltele din Statele Unite ale Americii, care amintesc de un război civil captează atenția unei planete întregi.

Vocile, care condamnă acțiunea polițistului sunt omniprezente, iar cele care preferă să ofere un pic de perspectivă sunt cel mult timide, atunci când nu sunt direct atacate.

Să vedem însă datele. În anul 2019, conform bazei de date aparținând Washington Post, un număr de 41 de cetățeni neînarmați au fost împușcați și uciși de poliție în SUA. Aceștia erau: 19 albi, 9 negri, 6 hispanici, 4 de altă etnie, 3 cu etnie necunoscută. Pe baza acestor date evidente se poate trage concluzia, că poliția nu vizează în special persoanele de culoare, albii reprezentând aproape 50% din totalul victimelor.

De ce vedem însă reacții atât de violente? Pentru că o astfel de situație oferă pretextul ideal pentru o anarhie organizată. Fata primarului New Yorkului a participat la violențe. Fiul procurorului general din Minnesota și-a declarat public susținerea pentru organizația teroristă Antifa. Tot în Minnesota, guvernatorul a permis maselor să incendieze secții de poliție și biserici (!). În contextul în care aceste incitări la violențe circulă nestingherite pe rețelele de socializare, alături de filmări în care proprietari de magazine și femei în vârstă sunt bătute de manifestanți cu o brutalitate greu de descris, nu avem cum să nu ne întrebăm: de ce au această posibilitate?

Cu toții cunoaștem filtrele foarte atente ale Twitter, Facebook sau Youtube. Cunoaștem numeroase cazuri în care o fotografie fără conotații violente sau de obscenitate a condus la suspendarea sau ștergerea unui cont. Și atunci, de ce permit aceste rețele de socializare existența unor canale evident antisociale, precum cele asociate Antifa sau altor organizații violente? Se poate presupune că este vorba despre o susținere mascată?

Și asta ne duce la următorul punct: ordinul executiv semnat de către Donald Trump săptămâna trecută. Acesta solicită în mod univoc și în termeni cât se poate de clari, ca procurorul general al SUA, departamentul de comerț și comisiile de supraveghere ale mediului online să elaboreze propuneri legislative de limitare a puterii și de tragere la răspundere a rețelelor de socializare. Textul ordinului cuprinde referiri clare la puterea discreționară și absolută de care aceste rețele beneficiază și trage un semnal de alarmă cu privire la cenzurarea vocilor critice, respectiv la denaturarea realității printr-o cenzură selectivă sau o promovare selectivă a anumitor pagini, în funcție de mesajul politic diseminat.

În acest scop, președintele Trump a oferit Departamentului (Ministerului) de Justiție nu mai puțin de 16.000 de reclamații motivate, referitoare la cenzurarea abuzivă a mesajului public de pe rețelele de socializare, pentru a le folosi la fundamentarea legislației de includere a platformelor de socializare în prevederile juridice aplicabile editorilor de conținut.

Conform legislației SUA, platformele de socializare se pot folosi de o lege specială, care le protejează de răspundere, ele neputând fi trase la răspundere pentru mesaje sau postări ilegale, fiind considerate o formă de avizier electronic. Cenzurarea strictă a mesajelor și paginilor conservatoare din ultimii ani, precum și cenzura directă, fără perdea, aplicată mesajelor Președintelui SUA, a dezvăluit că acestea nu acționează doar ca niște aviziere, ci sunt niște trusturi media, de fapt, cele mai puternice trusturi media la nivel mondial.

Cei 50 de proprietari sau manageri ai rețelelor de socializare se regăsesc toți în California, locuiesc toți în zona Silicon Valley și au aceeași orientare politică. Instrumentele aflate la îndemâna lor influențează opțiunile zilnice a peste 3,8 miliarde de oameni. Fără a fi supuși nici unui control sau limitări legislative!

Acest pericol a fost recunoscut demult de Președintele Trump, iar acum a fost introdus într-un ordin executiv. Textul complet al acestui ordin, îl găsiți în premieră, în continuarea acestui editorial.

Pericolul este unul evident, iar faptul că acum se desfășoară acțiuni de subminare a statului de drept peste tot în SUA, acțiuni coordonate online, fiind atacată până și Casa Albă, spune multe despre implicarea mogulilor rețelelor de socializare în aceste acțiuni.

Democrații arată din nou cu degetul spre Rusia, dar cine nu s-a plictisit deja de această poveste. Iar dacă chiar ar fi adevărat, vă dați seama ce putere ar trebui să aibă Rusia, pentru a organiza astfel de proteste tocmai în SUA și la această scară?

Concluzia nu poate fi încă trasă. Cele două tabere folosesc toată „artileria” de care dispun, Președintele SUA folosind executivul și ministerele, rețele de socializare capacitatea lor inepuizabilă de a manipula și alimenta furia maselor, pe care le au deja sub control.

În curând se va trage concluzia. Vom afla dacă viitorul va fi reprezentat de o realitate virtuală dictată de socialiștii din California sau dacă vom putea trăi ca și cetățeni liberi, uzând de dreptul la liberă gândire și liberă exprimare.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment