
„Ăăăă.. da. Eu? Da? Ăăă, e bine! Da, da. La noi, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov stăm foarte bine. Avem o secție întreagă liberă pentru pacienții COVID. 86 de paturi. Lenjeria la linie, odorizante montate, lumină de atmosferă… tot de trebuie.
Cum?
Ah, echipamente de ventilație? Da, avem suficiente. Două bucăți. Mobile. Da, pacientul trebuie într-adevăr să fie intubat, pentru a putea fi conectat la ele, iar noi nu avem niciun medic ATI, care să facă asta, dar, așa cum spuneam, avem suficiente odorizante, iar cei care mai pot să respire, se vor simți ca în mijlocul unei livezi de cireși.
Cum? La Zărnești? S-a rezolvat! Dr. Titus Szasz, după mici stângăcii inițiale, în care a expus 45 de angajați unui pacient suspect COVID, care s-a dovedit ulterior ca fiind pozitiv și i-a trimis pe aceștia timp de 2 zile la familii și în comunitate, precum și la instructaje la Brașov, a luat măsuri drastice. I-a introdus în carantină pe toți cei 45.
Cum? Nu, nu e târziu. După numai două zile în comunitate chiar este ok. Credeți că nu? Dar stați așa, că dr. Titus Szasz a învățat din acea experiență. Acum trei zile, când a existat o nouă suspectă, a luat măsuri imediate. Le-a mutat pe cele două paciente, care au stat cu suspecta în salon. Le-a dus în salonul alăturat împreună cu alte paciente, care nu intraseră în contact cu ea și le-a și organiza paturile mai bine ca la „Tetris”.
Vedeți în acest sens „planșa A”.
Cum, d-le ministru? Nu respectă distanța? Sunt claie peste grămadă? Nu, deloc. Sunt așa comprimați doar în timpul zilei și noaptea. Când merg la toaletă au tot spațiul necesar.

Să iau măsuri? Am luat! Am delegat-o, pe cea care s-a ocupat de secție până acum o săptămână la Brașov, iar pe dr. Titus Szasz, deși l-am adus de la 2 pacienți la 160, l-am lăsat să își vadă singur de treabă. După cum puteți vedea din planșă și din riscul epidemiologic, pe care l-a generat în 3 orașe, face treabă bună.
Ce informații dăm presei? La ce stăm bine? Păi la hârtie igienică, șervețele și săpun lichid. Daaa, le-am procurat din timp! Cum să nu! Saci de gunoi cumpărăm de la firma din adresa pe care ne-ați transmis-o. De la nimeni altcineva!
Nu, nu e problemă cu scutecele pentru adulți. Și-i poate cumpăra personalul medical din banii proprii. Păi nu le-a promis domnul președinte 500 de euro? Ce, să nu-i introducă în economie?
Da, domnule ministru asta-i tot!”
Cam așa este posibil să fi arătat darea de seamă a unuia dintre managerii invitați de dl. ministru al sănătății la „discuții în intimitate”. Deși este scris sub forma unui pamflet, toate datele sunt tragic de reale.
Șocant este și modul în care politicienii de top ai țării înțeleg să își trateze electoratul. Cu o condescendență profund jignitoare!
D-le ministru, dvs. sunteți numit, dar colegii dvs., cei care se ocupă de numiri, de contracte cu dedicație, de achiziții de 18 milioane de Euro, de 30 de milioane de euro, cei care refuză un lot de 2000 de viziere oferite gratuit, pentru a lansa un anunț de achiziții de viziere la prețul de 110 RON/bucată, ei sunt aleși. Sunt aleși de aceiași cetățeni, despre care dvs. credeți că nu sunt în stare să înțeleagă ceea ce se discută în ședința dvs. cu managerii de spitale.
D-le ministru, panica este generată de lipsa de informații, nu de informații din surse sigure. Singurul context, în care informațiile de la sursă generează panică, este dacă ele relevă lipsa de pregătire sau degringolada.
Iar dacă cetățenii, care vă votează colegii parlamentari, sunt capabili să își exprime votul și să vă propulseze în funcții de putere, de ce nu ar fi capabili să înțeleagă sau de ce nu ar avea dreptul să asculte situația reală din spitalele brașovene?
România a mai trecut prin perioade de opacitate informațională, în care știa doar „cine trebuie” ce se întâmplă, dar aceasta nu este caracteristica unei societăți democratice. Democrația înseamnă deschidere, comunicare și tratarea cetățeanului ca și partener, nu ca și copil demn de dădăcit.
Știu, nicio criză nu trebuie lăsată nefolosită, dar în această criză vorbim despre viețile a sute, poate chiar mii de oameni, iar cetățenii bine informați se pot proteja mai bine.