EU vs. Disinformation…

… sau Dezinformările UE

Războiul media…

Se aude tot mai des vocea unui canal media, euvsdisinfo, care arată cu degetul către Kremlin, strigând în gura mare că suntem manipulați.

Aruncând o privire asupra căsuței de redacție a paginii în cauză, observăm însă faptul că publicația se bazează în principal pe informații oferite de STRATCOM și exclude orice responsabilitate legată de faptul că informațiile, pe care le oferă ar putea fi eronate sau că operațiunile de dezinformare prezentate ar putea să nu aibă nicio legătură cu Kremlinul.

Cine este STRATCOM? Este Centrul de Comunicare Strategică al NATO. Este posibil ca informațiile provenite din această sursă să fie ușor părtinitoare? Există cu siguranță o mică șansă.

Centrul este localizat în Lituania, conducerea acestuia fiind asigurată de lituanieni. Este posibil ca, datorită animozității istorice față de Rusia, să existe o ușoară atitudine părtinitoare? Există cu siguranță o mică șansă.

Datorită faptului că euvsdisinfo a fost citată în mod repetat de către politicieni ai Uniunii Europene ca și sursă pentru dovezi clare ale implicării Rusiei în acțiuni de dezinformare, Universitatea din Manchester, a realizat un studiu academic cu privire la dezinformarea organizată, provenind din Rusia.

Cei doi conducători ai studiului, prof. Stephen Hutchings (profesor și președinte al Asociației Britanice pentru Studii Slavonice și Est Europene) și prof. Vera Tolz, împreună cu alți șase colaboratori, angajați ai Universității din Manchester, au analizat cele cinci exemple de dezinformare oferite de „EU vs. Disinformation” și au extins cercetarea la alte exemple citate de pagina în cauză, ca și dovezi de dezinformare organizată de statul rus.

Concluziile trase de aceștia sunt rezumate într-un raport, care înfierează cu o modestie tipic britanică, felul în care STRATCOM, alături de UE înțeleg să dezinformeze opinia publică europeană, citând doar câteva dintre metode.

  • Contextul utilizat, care este marcat fie de omisiuni, fie de reprezentarea complet greșită a informațiilor transmise de canalele media din Rusia. Este folosită ca și exemplu una dintre emisiunile transmise de Radio Sputnik, prin care moderatorul exprimă o opinie, invitatul său alta, iar „euvsdisinfo” preia doar una dintre opinii, ca fiind singura reprezentată. De asemenea, unul dintre articolele identificate ca fiind publicate în SUA de către un presupus organ de stat rusesc, este prezentat de opt ori pe pagina „euvsdisinfo” creând astfel iluzia unui număr mult mai mare de cazuri.
  • Problema terminologiei este de asemenea evidențiată în cadrul studiului. Autorii STRATCOM și euvsdisinfo promovează o confuzie terminologică intenționată, incluzând sub aceeași umbrelă de „dezinformare pro-Kremlin” mediile de stat din Rusia și blogurile obscure, fără un proprietar clar definit. Promovând această confuzie decredibilizează prin asociere mediile de stat, chiar dacă acestea nu au promovat dezinformarea.

Legat de pandemia COVID-19, cu privire la care raportul „EU vs. Disinformation” atrăgea atenția că se află în atenția mediilor de stat din Rusia, fiind obiectul unei campanii de dezinformare, echipa de studiu a Universității din Manchester a analizat în data de 24 martie peste 300 de știri de pe site-ul RT (Russia Today), care era principala țintă a acuzelor. Dintre acestea, doar 23 de elemente se ocupă de teorii conspiraționiste, toate fiind concentrate pe destrămarea acestor teorii construite la adresa Rusiei, deci materiale defensive.

Restul materialelor au fost constatate ca fiind fie ilustrări neutre ale datelor, corespunzătoare cu datele din mass media europeană, fie reprezentări ale slăbiciunilor sau nedreptăților cu care se confruntă statele occidentale în contextul pandemiei COVID-19. Printre acestea sunt menționate tentativa din mass media occidentală de a genera fricțiuni între D. Trump și specialiștii săi în sănătate publică, un reportaj despre reacțiile de pe Twitter la adresa unui reporter, care sugera prezența xenofobiei în denumirea virusului ca fiind chinezesc sau un reportaj cu privire la obiceiurile cetățenilor occidentali de a asculta de indicațiile autorităților fără a le analiza în mod critic, fapt ce ar putea duce la decese.

Raportul cuprinde și critici referitoare la structura neo-autoritară a Rusiei, dar nu oferă niciun fel de indicii cu privire la încercări de dezinformare și manipulare din partea acestui stat.

Concluzia echipei de cercetători este că informațiile oferite de „EU vs. Disinformation” sunt la rândul lor o formă de dezinformare, iar materialele citate ca fiind surse de către site-ul menționat nu reprezintă niciun fel de dovadă a implicării statului rus în operațiuni de dezinformare în mass media occidentală.

Concluzia mea este că nu trebuie să înghițim pe nemestecate tot ce vine din vest. Occidentul a avut rolul propriu în războiul rece, iar NATO își pierde semnificația într-o lume fără adversari. Deci NATO (și organizațiile ce îi sunt asociate) au tot interesul să ne mențină într-o stare de conflict și într-o teamă de o amenințare presupus iminentă.

Am spus și o repet: inamicii României nu sunt nici Rusia și nici China. Pentru a vedea cine ne este inamic trebuie să vedem numai cine ne-a preluat resursele naturale și cine ne stoarce țara de orice valoare mai deține. Vom vedea că inamicii ne sunt mult mai aproape decât credeam.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment