
Publicam zilele trecute memoriul adresat de 11 medici din cadrul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov managerului interimar al acestei unități medicale, care reprezintă cel de-al doilea spital ca și dimensiune din județ. Un alt memoriu a fost înaintat președintelui Consiliului Județean Brașov, dlui. Adrian Veștea, de către dna. dr. Simona Simion, fosta coordonatoare a secției cronici Zărnești.
Cei 11 medici, alături de personalul medical auxiliar încadrat pe secția dedicată COVID-19 a fost supus numeroaselor lipsuri dar și unui stres personal profund, datorită transformării întregii vieți personale a acestora, unii dintre medici fiind rupți de familii timp de mai mult de 21 de zile.
De parcă asta nu ar fi suficient, medicii deplângeau faptul că nici măcar nu se respectau prevederile legale cu privire la remunerație și la orele suplimentare prestate în mod obligatoriu în acest context de excepție. Nu mai repet felul în care întreg personalul medical de pe secțiile de COVID-19 își petrece ziua de lucru în ture de câte 6 ore în combinezoane impermeabile, purtând scutece pentru adulți. Nici despre felul în care dorm câte 4 într-o cameră între aceste ture nu voi vorbi. Sunt sacrificii, pe care ei și le-au asumat și către care noi, ca și societate i-am aruncat.
Nu cred că se bucură (încă) de o recunoștință corespunzătoare pentru acest sacrificiu real și semnificativ din partea noastră, ca și societate, dar acesta este din nou un alt subiect, pe care doresc să îl aprofundez într-un alt material.
Ce face liderul unei astfel de unități de sacrificiu? Ce face căpitanul unui vapor în furtună? Ni-l imaginăm la cârmă, sau la prova acestuia, privind curajos pericolul în față, înfruntând primul pericolul la care își expune echipajul…
Ei bine, dl. dr. Bîgiu, „căpitanul” interimar al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov nu este nici la provă, nici la pupă, iar cârma a scăpat-o demult din mână… În schimb îl găsim în dreptul pergamentului. Să scrie oare jurnalul de bord? Să noteze oare pericolele înfruntate pentru binele viitorilor „căpitani” ai spitalelor aflate în situații de criză?
Nu! Nici de departe! Dl. dr. Nicușor Bîgiu scrie cereri de stimulente. Se pare că salariul de 27.000 RON, pe care îl încasează în fiecare lună de la Statul Român este insuficient. Dl. dr. Bîgiu își dorește și stimulentul de 2.500 RON. Se pare că 27.000 RON pe lună nu îl stimulează suficient….
Dar dl. manager interimar este generos. Nu s-a trecut doar pe sine pe lista, ci și pe alți 10 apropiați de-ai dânsului. Care este riscul la care se expune un angajat din departamentul achiziții? Sau un economist din departamentul administrativ?
Din partea COVID-19 riscurile sunt minore. În schimb, acești angajați sunt cei care au acces la datele financiare și la contractele semnate de dl. manager interimar în numele spitalului. Nu merită recompensate posturile în care gradul de confidențialitate este unul înalt?
Cu siguranță, dar poate că nu din bani publici!
În paranteză fie spus, deși aproape toți medicii din Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov au efectuat ture pe secția dedicată COVID-19, sau sunt incluși în planul de personal pentru aceste secții, managerul unității, deși este medic, nu se regăsește pe liste.
Dar un stimulent, nu ar strica, nu?
Spre meritul Ministerului Sănătății, reprezentanții acestuia au respins această listă de prime cu dedicație. Dar chiar și redactarea unei astfel de liste, în care managerul unității (un om plătit din bani publici cu 27.000 RON/lună) se trece primul pe listă pentru bonusuri, în timp ce medicii din subordine, personalul medical din secția COVID-19 nu este remunerat conform legii, spune foarte multe despre caracterul acestui domn manager numit politic în funcție.