În ultimele săptămâni am tot scris despre situația de la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, de fiecare dată cu speranța ca articolul să fie ultimul, de fiecare dată cu speranța ca situația să se reglementeze și să fi fost numai o excepție.

Pe măsură ce trece timpul, iar eu continui să studiez situația, îmi dau seama că normalitatea reprezintă de fapt excepția, iar anomia este starea reală de fapt.
Astăzi nu voi mai aborda încrengăturile medical-universitare, care lasă un gust amar (sau un dezgust) pregnant.
Îmi voi permite să îi adresez public câteva întrebări d-lui. manager interimar, dr. Nicușor Bîgiu, cu promisiunea de a-i publica răspunsurile oferite la aceste întrebări:
1. D-le. Bîgiu, din punct de vedere legal, medicii dispun de un drept de liberă practică numai pe specialitatea lor. Oferă starea de urgență dreptul medicilor psihiatri/neurologi din subordinea dvs. să completeze documente medicale (FOCG, fișele de evoluție, tratament și epicriză), având în vedere că acestea sunt documente medico-legale?
2. Asigurarea de malpraxis acoperă numai specialitatea medicului asigurat. Cine va răspunde material pentru eventualele erori apărute ca urmare a obligării medicilor de a profesa într-o specialitate diferită de cea, pe care o dețin?
3. Pot acoperi necesarul de servicii medicale un singur medic internist și un singur medic infecționist la 80 de pacienți, care necesită o îngrijire deosebită, dată fiind patologia COVID-19? Este acceptabil ca acești doi medici, după ieșirea din tură, să fie obligați să răspundă la orice oră din zi și noapte la telefon colegilor lor neurologi și psihiatri, care trebuie să trateze pacienți, ce prezintă patologii, ce nu se situează în aria lor de competență? Considerați că medicii în cauză pot lucra în „gardă la domiciliu” permanentă, când sunt în afara orelor de program?
4. Considerați că bolnavii COVID-19 și aparținătorii acestora au fost informați corect și deschis cu privire la faptul că sunt tratați de medici „suplinitori”, specializați în alte ramuri ale medicinii, decât cele solicitate de afecțiunea pacienților?
5. Puteți să ne comunicați unde se asigură cazarea personalului medical între turele din programul de lucru și în cele 14 zile de izolare obligatorie, ca urmare a turelor efectuate pe secția COVID? Sunt într-adevăr cazați la un hotel sau o pensiune, așa cum a anunțat Consiliul Județean, care declara că a și pus la dispoziție fondurile necesare? li se asigură între timp personalului medical astfel izolat mai mult de o singură masă pe zi?
6. Câte paturi echipate ATI dețineți pe secția cu 80 de pacienți de la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, dat fiind că aceste paturi sunt absolut esențiale tratării bolnavilor cu o stare avansată a infecției COVID-19?
Răspunsurile la aceste întrebări sunt cu atât mai necesare, cu cât scenariul de la care pornește conducerea Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov este nerealist de optimist.
În Brașov, ca în toată țara, se moare în continuare ca urmare a infecțiilor COVID-19. Este cineva de părere, că aparținătorii persoanelor decedate la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov nu se vor adresa instanțelor, după ce vor afla că afecțiunea pneumologică a rudelor lor a fost tratată de medici psihiatri și neurologi? Credeți că asigurările de malpraxis vor acoperi daunele astfel obținute în instanță? Sau se pornește de la premisa că despăgubirile vor fi plătite din bani publici?
Mai mult decât atât, nici la ora actuală nu există o decizie a managerului / Comitetului Director / Consiliului de Administrație care să precizeze delegarea medicilor psihiatri pe secțiile în care sunt tratate cazurile COVID. De jure, dacă are loc un eveniment de orice natură, nu există o decizie oficială a unui organ de conducere, care să fundamenteze prezența medicilor psihiatri și neurologi pe secția de COVID.
Nu este prima dată când dl. dr. Nicușor Bîgiu își salvează pielea, trimițându-și colegii la înaintare. Mai țineți minte conferința de presă de la Consiliul Județean Brașov, când dl. Bîgiu evoca sforăitor jurământul hipocratic?
Ei bine, dl. dr. Bîgiu nu este trecut în nicio tură pe secția COVID. Se pare că spiritul de sacrificiu, pe care dl. Bîgiu îl enunță cu atâta emfază, se extinde numai asupra colegilor săi, care pot să își sacrifice viața personală, viața de familie și în ultimă instanță chiar și propria viață (datorită deficitului organizatoric, logistic și material deja constatat în unitate), dar nu și asupra lui, care este protejat, departe de secția în cauză.
Vorba lui G. Orwell, din Ferma Animalelor, „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.”