Sistemul medical brasovean

Sistemul medical brașovean …. un pacient incurabil

Am primit pe adresa redacției o scrisoare deschisă din partea conducerii  UNITĂȚII DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU, semnată de directoarea acestei unități, dna. Laura Ioana Bratosin. Textul integral al acestei scrisori deschise îl puteți găsi în finalul articolului.

Deși situația mutării secțiilor Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov de pe strada Mihai Eminescu din Brașov către Unitatea de asistență medico-socială din Sânpetru este cunoscută publicului brașovean în aspectele sale generale, detaliile situației ridică multe semne de întrebare.

Pe de o parte, beneficiarii serviciilor medicale din Sânpetru vor rămâne fără o asistență medicală adecvată, conform declarațiilor dnei. Bratosin, mulți dintre aceștia ajungând în stradă, datorită faptului că reprezintă cazuri sociale. Unitățile prevăzute pentru preluarea lor pot să o facă numai pe o perioadă de timp determinată.

Conform aceluiași comunicat, unitatea din Sânpetru, desființată prin hotărârea Consiliului Județean Brașov este unică în țară. Ea deservește un număr de patru județe, pacienții cu acest tip special de patologie asociat condițiilor sociale precare urmând să rămână fără un sprijin real și concret.

Acuzația conform căreia unitatea din Sânpetru ar fi fost nerentabilă, deoarece avea un grad de ocupare a paturilor de 50% (64% conform conducerii unității) este contracarat de conducerea unității prin faptul că se desfășoară activități de reabilitare, care în mod evident nu pot fi realizate în saloane ocupate de pacienți, aceștia fiind rotiți prin diferitele saloane, în funcție de progresul lucrărilor.

Dna. Bratosin atrage atenția și asupra faptului că investiția realizată cu fonduri europene (pe care declară că le-ar fi atras prin eforturi proprii ale unității) se poate pierde în contextul în care partenerul de proiect este înlocuit. În cazul de față, prin desființarea Unității de asistență medicală de la Sânpetru și înlocuirea acesteia în contractul de finanțare cu Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, acest pericol este unul real.

Valoarea investițiilor din fonduri europene este 10.169.722,86 RON, conform declarațiilor directoarei unității.

Similar situației de la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, unde conducerea Consiliului Județean Brașov a încercat să îl înlocuiască pe managerul anterior al unității, dr. Alexandru Grigoriu, menținându-l pe acesta la distanță de concursul pentru postul de manager (decizie contestată și anulată în instanță de dr. Grigoriu) și la UAMSP există un manager aflat în funcție prin concurs și care își pune întrebarea, dacă se confruntă cu jocuri politice.

Un alt aspect mai puțin cunoscut, inclus în scrisoarea deschisă este faptul că unele dintre clădirile situate pe strada Mihai Eminescu în Brașov, în care își desfășoară activitatea o parte din secțiile de psihiatrie ale Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov au fost vândute noului proprietar al părții retrocedate a clădirii, pentru ca mai apoi să fie închiriate…

În încheiere, 

„Considerentele care stau la baza formulării prezentei acțiuni:

Având în vedere ultimele decizii ale conducerii Consiliului Județean Brașov, vă anunțăm că începând cu data de 1.08.2020, unitatea se va desființa. În acest context, facem următoarele precizări:

1. Clădirea în care ne desfășuram activitatea este intabulată din anul 2012, deci nu plătim chirie.

2. În urma desființării se va pierde finanțarea cu fonduri europene, accesată în anul 2017, în valoare de 10 milioane lei.

3. Se vor pierde 50 mii lei primiți în urma câștigării proiectului ,,Noi în Evul Mediu” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

4. Pacienții internați în unitate, fără venituri, vor ajunge pe străzi, neavând asigurări de sănătate. 

5. Angajații unității vor îngroșa rândul șomerilor – până la acest moment nu exista nici o perspectivă asumată.”

Textul integral al scrisorii îl găsiți în continuare:

Consiliul Județean Brasov, cu Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM), la sugestia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov condamnă la moarte pacientii de TBC și cazurile sociale prin desfințarea UNITĂȚII DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU.

  ”Sănătatea românilor este, sau ar trebuie să fie, pe primul loc în lista de priorităţi a oricărui guvern, al oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o lista interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. (…) După ce fostul ministru al sănătăţii a vrut să “privatizeze” sănătatea, actualul ministrul PNL al sănătăţii se ocupa de “tunuri”, “vânzări de mască fără bon, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte “tunuri”, gen livrarea de Etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ. PNL minte!”, așa cum se arată în textul moţiunii depus de social-democraţi, completăm “Președintele Consiliului Județean Brașov tot din PNL în situaţia alarmantă din judeţul Braşov, unde numărul de bolnavi COVID a crescut accelerat, cu 1.319 de cazuri, Brașovul se află pe locul 3 în topul naţional al îmbolnăvirilor, aprobă prin hotărârea 208/28.05.2020 DESFINȚAREA Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru, unitate ce a preluat pacienţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pentru a permite acestei unităţi medicale să preia cazurile de infecţie cu COVID-19. Logica DSP și a Consiliului Județean Brașov, în plină pandemie și în condițiile în care se anunță și alte valuri ale epidemiei de coronavirus COVID-19 “DESFINȚĂM Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie care găzduieşte, în mod curent pacienţi cu boli pulmonare care sunt şi cazuri sociale. În prezent UAMS a preluat pacienţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pentru a permite acestei unităţi medicale să preia cazurile de infecţie cu COVID-19″.

Menționăm că personalul și beneficiarii Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru au luat act de „marea reorganizare a Sănătății la Brașov” în contextul știrilor apărute în data de 18 mai 2020, când dna director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, a prezentat mass-mediei viitoarea redistribuirea unor unități sanitare, fiind vizată și Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru

„Unde nu a mers, unde am avut focare foarte mari, a fost un DSP slab, un DSP care de-a lungul anilor a fost văduvit de acea autoritate pe care o avea înainte. În acest moment, dau nişte avize şi mai fac o inspecţie (…), restul, tot ce înseamnă management de spital aflat la autoritatea locală, evită …, sau uneori doar consultativ mai cer un aviz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.” DSP Brașov este în acest context “slab”. Un sfert dintre cazuri cu infecție COVID-19 s-au înregistrat numai în ultimele două săptămâni, adică după relaxarea restricţiilor. Spitalele sunt pline, iar inspectorii DSP încearcă să organizeze unele de campanie în nişte săli de sport. Preluarea pacienţilor de către Spitalul Clinic Județean Mureș a venit la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Brașov. 

Potrivit lui Tătaru, în această perioadă de pandemie, doar 15-20% dintre managerii spitalelor au putut gestiona criza. „În toată această perioadă s-a văzut că 15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri şi au gestionat această criză, restul sunt oameni care au foarte puţină legătură cu ce înseamnă managementul unei unităţi sanitare, dar ce este mai rău, au pierdut legătura cu corpul medical”, a spus Nelu Tătaru. Referitor la „lupta” ca un partid să îşi păstreze managerii spitalelor, el a afirmat că se întâmplă asta din cauza a tot felul de interese. „Sunt tot felul de interese, la tot ce înseamnă angajări, la tot ce înseamnă achiziţii, doar partea medicală este lăsată la urmă. Şi atunci interesul politic este al clientelei de partid. Sunt făcute angajări ale unor oameni care nu au nicio legătură cu partea medicală. Şi asta o pot spune eu, care vin din sistem. Şi dintr-un oraş mic, nu dintr-un spital cu sute de angajaţi. E strigător la cer”, a subliniat ministrul Sănătăţii. 

“E strigător la cer” ca în situaţia alarmantă din judeţul Braşov, unde numărul de bolnavi COVID a crescut accelerat, cu 1.319 de cazuri, Brasovul se află pe locul 3 în topul naţional al îmbolnăvirilor, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a aprobat, prin Hotărârea nr. 208/28.05.2020, desfiinţarea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru, unde, după data de 1 august, se va muta o secţia de Psihiatrie cronici a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie, care, în prezent, funcţionează într-o clădire din municipiul Braşov pentru care se plăteşte o chirie lunară de 10.000 de euro. Beneficiarilor de instituționalizați în cadrul unității (UAMSP Sânpetru) li se vor asigura servicii sociale, medico-sociale în funcție de particularitățile fiecăruia, de către furnizorul de servicii sociale Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov și de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, respectiv Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.”Personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru se preia prin transfer în funcție de domeniul profesional în care activează pe locurile vacante din cadrul sistemului sanitar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și/sau din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.” 

Pentru a decongestiona Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie UAMSP Sânpetru a transferat pe perioadă determintă 25 de pacienți (pentru a face loc pacienților de la spital), în Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului care avea criteriu de selecție pentru transfer “să nu fie pacienți imobilizați sau în scaun cu rotile”. Ce se va întâmpla cu acești 48% dintre beneficiari îndeplinesc condițiile legale pentru încadrare în grad de handicap acum?

Unitatea se numără printre cei “doar 15-20% dintre managerii spitalelor au putut gestiona criza”, fără cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul pacienților, însă nu are manager numit politic care să poată fi destituit, are director în funcție, post ocupat prin concurs de 10 ani, care a fost capabil timp de 10 ani să gestioneze în condiții optime Unitatea să se preocupe de îmbunătățirea condițiilor pacienților, să intabuleze clădirea, să atagă fonduri europene pentru reabilitare interior și exterior pentru a reduce costurile de funcționare. Căți manageri de spitale din județul Brașov au atras proiecte europene? În tot acest timp s-a încercat înlăturarea acestei Dne director de la conducerea Unității de Asistență Medico-Sociale de Pneumoftiziologie și singura modalitate s-a găsit în plină pandemie COVID, prin motivații stupide făcând victime colaterale în rândul pacientilor și personalului angajat.

“Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că, tocmai în eventualitatea apariţiei unui nou val al pandemiei, nu trebuie renunţat la toate măsurile de siguranţă.” În acest context Consiliul Județean Brașov, “asigură continuitatea serviciilorși ia toate măsurile de siguranță prin DESFINȚAREA Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru având în vedere că pacienții cu boli de plămâni, TBC și alte cazuri erau preluați pentru decongestionarea spitalelor declarate SUPORT COVID-19. 

Construim spitale modulare pentru pacienți în condițiile în care DESFINȚĂM o unitate cu 110 paturi disponibile, situată la poalele munților în comuna Sânpetru și o ocupăm cu boli psihice. Au luat în calcul cum se va face decongestinarea spitalelor în continuare? Folosim aceeași clădire, însă alături de bolnavi cu boli psihice pe care îi condămnă să devină probabil în viitor bolnavi de TBC (căci chiar bacilul TBC rămăne în pereții clădirii), băgăm și pacienții cu alte boli. Clădirea va deveni inutilă pet timp de pandemie sau orice altă viitoare criză. 

Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a aprobat, prin Hotărârea nr. 208/28.05.2020, desfiinţarea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) de Pneumoftiziologie Sânpetru, unde, după data de 1 august, se va muta o secţia de Psihiatrie cronici a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie, care, în prezent, funcţionează într-o clădire din municipiul Braşov pentru care se plăteşte o chirie lunară de 10.000 de euro. Consiliul Judeţean (CJ) Braşov plătește chirie nu din vina Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie pe care o desfințează ci din vina proprie, s-a ajuns în această situație după ce mare parte din clădire a fost retrocedată, iar o parte a fost vândută chiar de Consiliul Județean. O parte din imobil a fost restituit în natură în baza Legii nr. 10/2001, în urma Dispoziției nr. 328/2010 emisă de CJ Brașov, iar restul a fost vândut de către CJ Brașov către fostul proprietar, în baza HCJ nr. 104/2011 prin care aprobă vânzarea pavilioanelor neretrocedate (rămase în proprietatea Consiliului Județean Brașov) ca urmare a exercitării dreptului de preemțiune în suprafață desfășurată de 667,4 mp. la o sumă de 169 mii euro. Ulterior imobilul și-a schimbat proprietarii succesiv prin vânzare-cumpărare. Consiliul Județean a renunțat la clădire, preferând să plătească chirie și încearcă relocarea secției de Psihiatrie încă din anul 2015 în diverse spații părăsite. Conducerea Spitalului de Psihiatrie refuză mutarea în spațiile propuse de Consiliul Județean considerându-le neonforme, și până la acestă dată nu au găsit soluții pentru relocare. Consiliul Județean Brașov nu a gasit fonduri pentru renovarea clădirilor abandonate din subordinea sa aflate încă în proprietate și nici rezolvarea actelor de proprietate, alte demersuri pentru preluarea de spații de la alte ministere. “DESFINȚĂM Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie care găzduieşte, în mod curent pacienţi cu boli pulmonare care sunt şi cazuri sociale. În prezent UAMS a preluat pacienţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pentru a permite acestei unităţi medicale să preia cazurile de infecţie cu COVID-19.”

Spitalulul de Neuropsihiatrie va fi mutat deoarece: este structură spitalicească învechită, inadecvată, greu de modernizat; inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare, un grad insuficient de integrare a serviciilor medicaIe; situația juridică neclară a clădirii și terenurilor unde funcționează, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii; imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spatii, din cauza că sunt proprietate privată; un raport cost/ eficientă mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale”

“Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Adelina Văsioiu, în ultimii ani Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru a înregistrat un grad de utilizare a paturilor care nu a trecut de 50%, în medie.” Afirmație falsă sau fals informată, la Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Comuna Sânpetru au fost internați 70 de pacienți, majoritatea cazuri sociale, până la data de 23.04.2020 (110 paturi cu ocupare 70 reprezintă 64%) atunci când au fost preluați parte din pacienții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș), conform prevederilor Hotărârii Consiliului Județean nr. 136 din 24 martie 2020.  Acest transfer de pacienți s-a realizat având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirului SARS-CoV-2 și în urma instituirii stării de urgență pe teritoriul României, conform Decretul nr. 195/16.03.2020, iar Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (Stejeriș) fiind în lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Ordinul nr. 623/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor ın ̂ contextul epidemiei de coronavirus COVID-19. 

Din considerente solicitate de către Consiliul Județean Brașov pentru reducerea costurilor din bugetul Județului, numărul beneficiarilor de asistență medico-socială de pneumoftiziologie a fost de 70 de persoane, deși Spitalul Clinic Județean Brașov a mai solicitat internarea altor pacienți și datorită derulării proiectului de reabilitare cu fonduri europene. Executarea lucrărilor în interior presupune mutarea sau supraaglomerarea pacienților, deoarece saloanele nu pot fi renovate cu pacienți. Sunt necesare culoare separate pentru pacienți și muncitori aceștia nu se pot intersecta datorită măsurilor de prevenție pentru COVID-19.

Menționăm că pacienții Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită îngrijire și tratament, parte dintre aceștia fiind transferați de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, potrivit fișelor medicale ale acestora. Serviciul medical asigurat pacienților din cadrul U.A.M.S.P. Sânpetru nu a fost contestat de către niciun organ de specialitate în decursul anilor.

Cu grad redus de ocupare sunt și alte spitale, inclusiv Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie care va muta secţiile de Psihiatrie cronici de pe strada Mihai Eminescu în clădirea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. Grad redus de ocupare e un criteriu pozitiv de evaluare a sistemului de sănătate în județ nu un motiv de desfințare. UAMSP Sânpetru prelua de la spitale, la cererea acestora și cazurile sociale cu alte afecțiuni decât cele pneumologice, pacienți ce nu aveau aparținători ce trebuiau externați datorită lipsei de locuri libere în spitale și a limitării zilelor de spitalizare ce nu puteau fi lăsați bolnavi pe stradă sau plimbați cu ambulanța între unități spitalicești, ce necesitau în continuare servicii de asistență medico-sociale. Viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică a oricărei persoane sunt garantate și ocrotite în mod egal de lege. Interesul și binele ființei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societății sau al științei.

“Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Adelina Văsioiu, costul aferent lunii aprilie a anului 2020, costul per beneficiar al serviciilor acestei unități (Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru) a fost de 11.525 de lei”. Beneficiarii actuali ai Unităţii de la Sânpetru vor primi în continuare serviciile medicale şi sociale de care au nevoie, a mai spus directorul DSAM, care a amintit că administraţia judeţeană va înfinţa un Serviciu social pentru persoanele fără adăpost şi de reintegrare socială, în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice de la Victoria” . Analizele economice au arătat „un raport cost-eficiență mult prea mare”, după cum rezultă din documentaţia care a însoţit proiectul de hotărîre.  Această analiză cost-eficiență al U.A.M.S.P. Sânpetru ar fi trebuit prezentată comparativ cu costul unui bolnav de phiatrie cronic, respectiv cu costul înființării Serviciului la care face referire consilierilor care au votat acestă hotărâre de desfințare prin videoconferință. Oare aceste calcule sunt făcute? A prezentat acest lucru consilierilor care au votat sau au votat de plictiseală să se termine ședința și să iasă la cafea? Nu este realizată și prezentată o estimare a costurilor rezultate prin mutarea Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov la Sânpetru și adaptarea clădirii pentru specificul pacienților (clădirea este situată într-o zonă extinsă de pe dealul Lempeș, zonă protejată și partial împădurită, în apropierea unui aerodrom, nu există gard, etc.). “Beneficiarii actuali ai Unităţii de la Sânpetru vor primi în continuare serviciile medicale şi sociale de care au nevoie” Unde este eficientizare? Nu se vor cheltui tot atăția bani, raportul cost-eficiență va fi mai mic în altă locație? Sau se are în vedere ca prin mutarea acestor pacienți pentru care această Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru însemnă ”acasă” numărul acestora să se diminueze căci vor ajunge pe străzi, neavând asigurări de sănătate. În raportul de specialitate la Proiectul de Hotărâre privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru nr. Ad. 7737/19.05.2020 sunt menționate măsuri propuse pentru beneficiarii prezenți la UAMSP: ”se vor realiza demersuri de reintegrare familială”, iar pentru beneficiarii fără locuințe proprii și/sau aparținători, în funcție de afecțiuni vor putea fi preluați de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie în cadrul secțiilor de TB adulți, Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Castanul” din Victoria, Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială pentru persoane fără adăpost – înființat prin Hotărârea Consilului Județean nr. 04 din data de 20.05.2020, în Orașul Victoria având o capacitate de 25 de locuri, ”în scopul acordării de servicii sociale specializate: consigliere psihologică, reintegrare familială și comunitară, îngrijire personală, supraveghere, cazare și alte activități, pe o perioadă determinată de până la 2 ani, pentru persoanele fără adăpost.” Servicile sociale destinate persoanelor fără adăpost și Spitalele Clinice din Județul Brașov, unități unde urmează să fie transferați beneficiarii Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologiei Sânpetru, acordă servicii medicale și de asistență pe o perioadă determinată, punându-le în pericol viețile. Această scindare a pacienților va avea efecte asupra patologiilor infecțioase, precum și asupra stării de sănătate ale acestora, deoarece la UAMSP Sânpetru serviciul medical era asigurat permanent. 

Acești bolnavi, ca să îi reamintim Dnei directorului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală că unitatea  a înteprins măsuri pentru diminuarea costului la care face referire prin depunerea unui proiect de aprobare pentru coplata serviciilor beneficiarilor de servicii, prin care se încasau și venituri, însă acest lucru a rămas doar un număr de înregistrare. Voit s-au blocat pentru a avea motive de invocat pentru DESFINTARE. În plusconducerea unității medicale de la Sânpetru a atras bani europeni, în prezent fiind în desfășurare un proiect în valoare de 10.169.722,86 lei pentru reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a clădirilor tocmai în scopul reducerii costurilor de funcționare.  

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru a fost înființată cu scopul decongestionării spitalelor din 4 județe Brașov, Harghita, Covasna și Prahova. Pacienții cronici cu diferite afecțiuni, nu pot fi instituționalizați în regim spitalicesc decât un număr limitat de zile iar unitățiile de asistență medico-sociale preluau acești pacienți pentru continuarea asigurării serviciilor medicale până cănd puteau fi redați aparținătorilor. Pneumoftiziologia are cele mai mari durate optime de spitalizare, potrivit Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS. Medicii avertizează că tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Fiecare al doilea bolnav de tuberculoză are vârsta între 16 şi 34 de ani. Problema bolnavilor de TBC din România nu este una care să fie tratată cu superficialitate şi necesită empatie din partea întregii societăţi, precum şi o sporită atenţie din parte autorităţilor competente.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global O.M.S de stopare a Tuberculozei. 13.000 de români se îmbolnăvesc în fiecare an de tuberculoză, făcând din ţara noastră una dintre cele mai deficitare din acest punct de vedere. În afară de lipsa medicamentelor, subvenţiilor pentru tratamente şi a condiţiilor din spitale, românii diagnosticaţi cu această boală luptă şi cu o stigmă socială nejustificată, în privinţa căruia trebuie să ne educăm cu toţii. Tuberculoza este o boala data de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Ea ataca de obicei plamânii, dar poate afecta și șira spinării, șoldurile, ganglionii limfatici, practic oricare din parțile corpului. Tuberculoza este cea mai frecventă boală infecțioasa, cu potențial letal (ucigator), din România. Boala se transmite în special prin aer sau printr-un contact relativ accidental. Orice persoană care suferă de tuberculoză pulmonară poate transmite boala. 

Consiliul Județean Brașov să nu se joace cu vieţile şi sănătatea românilor, făcându-le traiul chiar mai greu. Bolnavii de TBC trebuie ajutaţi şi sprijiniţi să îşi reia viaţa normală, deoarece aceasta nu mai este o boală letală şi nu este nevoie nici de o izolare socială după tratarea ei. Acestora trebuie să le fie asigurat tratamentul în Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru în condiţii care să le maximizeze şansele de vindecare, nu să fie daţi afară.

În aceste condiții de fapt și de drept, vă facem cunoscut că unităţile de asistenţă medico-socială sunt înființare de către consiliile judeţene şi consiliile locale, prin reorganizarea unor unităţi sanitare publice, conform O.G. nr. 70/2002, art. 5 alin (1)coroborat cu H.G. nr. 412/2003. Beneficiarii serviciilor acordate în unitățile de asistență medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare social, potrivit O.G. 70/2002, art. 5^1. Nu sunt spitale și nu pot avea fi rentabile.

Clădirea în care este organizată Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru este fosta secție a Spitalului TBC Brașov, potrivit localnicilor clădirea a fost preluată de către sectorul Spitalelor de Stat, din anul 1958, atunci când Statul Socialist a rechiziționat-o de la Academia de planorism ”San-Petru”.

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru (UAMSP Sânpetru) a fost înființată în baza Hotarârii Consiliului Județean Brașov cu nr. 268/03.07.2003, ca instituție publică cu personalitate juridică, prin reorganizarea secției din Sânpetru a Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov,  în baza Ordonanței Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităților sanitare  publice de interes județean și local, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/ 2004, Hotărârii Guvernului nr. 412/ 2003 privind aprobarea Normelor privind organizarea, funcționarea și finanțarea unităților de asistență medico-sociale. Conform ministerului muncii este singura Unitate de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie acreditată din ȚARĂ.

În anul 2003 la înființare nu s-a ținut cont de “analizele economice au arătat „un raport cost-eficiență mult prea mare”? Timp de 17 ani de funcționare a fost utilă unitatea ? 

În plus, reprezentanta DSAM spune că, “până în luna martie a acestui an, Unitatea de la Sânpetru a funcționat fără licență pentru servicii sociale”. Menținăm faptul că unitatea era în curs de acreditare ca majoritatea spitalelor brașovene, acesta se realizează în timp, verificare site ministerul Muncii la – Furnizori de Servicii Sociale acreditați în baza Legii nr.197/2012 la pozitia nr. 734 Unitatea de Asistență Medico – Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru str. Meschendorfer, nr. 443 A Comună Sînpetru Brașov – Nr. Decizie 2.955 -Data acreditării inițiale19.09.2019 – Serie şi număr certificat în vigoare AF/006453

 Considerăm că soluția identificată prin desființarea Unității Medico-Socială de Pneumoftiziologie din comuna Sânpetru (U.A.M.S.P. Sânpetru) pentru mutarea în această clădire a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu a fost analizată de către personal specializat în epidemologia bolilor infecțioase și nu a fost analizată de către personal specializat starea pacienților dependenți permanent de un tratament de specialitate aflați în acest moment în U.A.M.S.P. Sânpetru, conform referatului de aprobare al Proiectului de Hotărâre privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru.

Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov tratează pacienții cu: tulburări nevrotice, anxioase, depresive, de adaptare, conversie, somatizare, obsesiv-compulsive, schizofrenie, tulburări afective bipolare, tulburări de personalitate, întârzieri mentale, sindroame de dependență droguri, alcool, abuz medicamentos, demențe. 

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, prin conducerea și personalul său,  s-a ocupat de atragerea de fonduri europene, investiții pentru pacienții în scopul îmbunătățirii calității serviciilor oferite pacienților, iar acum când ar trebui să se bucure de efectelele muncii depuse se desfințează pacienții ce au format un cadru familial vor fi separați și transferați în alte medii, iar personalul va fi redistribuit la alte unități în limita locurilor vacante, sau vor ajunge șomeri. Toate acestea fiind hotărâte de pix de consilierii județeni. Desfințezi singura unitate de asistență medico-socială de pneumoftiziologie din țară care deservește 4 județe ce decongestionează spitalele de pacienți cu boli de pulmonare, TBC și pacienți cu probleme de handicap cazuri sociale, care a atras fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, etc., redistribui personalul și pacienții pentru a face loc pacienților de la psihiatrie a căror clădire le-ai vândut-o. 

Menționăm că existau și alte soluții pentru relocarea Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, în alte clădirii dar au fost refuzate de conducerea Spitalului fiind mult mai comod să desfințeze Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru și să se mute în clădire modernizată și reabilitată fără eforturi. 

  UAMSP Sânpetru are în curs de derulare (lucrarea fiind deja în faza de execuție) proiectul cu fonduri europene cu titlul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3 privind eficientizarea energetică a clădirilor publice”. Dacă ramânea la fază de “SPITALUL GROAZEI” cum era denumită în presă mai exista Hotărârea de desfințare nr. 208/28.05.2020? Mai era DESFINȚATĂ și împrăștiată sau tocmai acest proiect este cauza? Există alte interese ?

UAMSP Sânpetru se desfințează (conform Hotârârii Consiliului Județean nr. 208/28.04.2020) iar clădirea (obiectul proiectului cu finanțare europeană) urmează să fie preluată, din punct de vedere patrimonial, de Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov, care să mute acolo secţiile de Psihiatrie cronici, ce funcționează în imobilul închiriat de pe str. Mihai Eminescu. Această mutare ridică însă o problemă legată de proiectul european care este în desfăşurare la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru cu Contractul de finanțare nr. 1571/20.03.2018. „Valoarea totală a proiectului fiind de 8.584.757,90 lei, din care cheltuielile totale eligibile – 6.346.926,02 lei, iar 2.237.831,88 lei au reprezentat cheltuielile totale neeligibile. Valoarea totală a proiectului a fost suplimentată la începutul anului 2019 până la suma de 10.169.722,86 lei”. Administratorul public al judeţului, spune însă că din discuţiile avute deja cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, prin intermediul căreia se face finanţarea din fonduri europene pentru reabilitarea clădirii de la Sânpetru, s-a ajuns la un acord pentru schimbarea partenerului, în sensul în care Unitatea Medico-Socială care va fi desfiinţată să fie înlocuită în proiect de Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie. “Banii europeni investiţi la Sânpetru nu se vor pierde” ”se vor efectua demersuri pentru înlocuirea partenerului din contract U.A.M.S.P. Sânpetru cu Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov”. ACEST LUCRU NU E SIGUR NU AU GÂNDIT ÎNAINTE. Nu contează, ideea este să scape de director, personal și pacienți din UAMSP Sânpetru cu riscul asumat al pierderii fondurilor europene.  

Conducerea unității medicale de la Sânpetru atrage însă atenția că prin această desființare există și riscul pierderii unor bani europeni, în prezent fiind în desfășurare un proiect în valoare de 10.169.722,86 lei pentru reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a clădirilor. „Potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), «nu pot fi efectuate modificări asupra proiectului care să implice modificări ale criteriilor ce au stat la baza procesului de evaluare și selecție, decât în condițiile stricte ale contractului de finanțare». Nerespectarea criteriilor proiectului atrage după sine declararea cheltuielilor respective neeligibile. La nivelul unității au mai fost derulate împreună cu pacienții și o serie de activități în vederea atragerii de fonduri pentru buna funcționare a spitalului, pe lângă bugetul primit de la CJ Brașov.

La hotărârea 208/18.04.2020 privind aprobarea desființării Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru este invocat ”impactul socio-economic” și ”impactul financiar asupra bugetului județului” preconizându-se o scădere a cheltuielilor, prin reducerea costurilor ”mari de funcționare ale U.A.M.S.P. Sânpetru”, dar nu este realizată și prezentată o estimare a costurilor rezultate prin mutarea Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov la Sânpetru și adaptarea clădirii pentru specificul pacienților (nereabilitat tot cu aceleași costuri ar funcționa, nu consumau mai puțină apă, gaz, energie electric, etc.) precum și ricul asumat pentru proiectul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”, în cazul în care finanțatorul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) nu acceptă modificări asupra proiectului care să implice modificări ale criteriilor ce au stat la baza procesului de evaluare și selecție.

 Valoarea totală a proiectului fiind de 8.584.757,90 lei, din care cheltuielile totale eligibile – 6.346.926,02 lei, iar 2.237.831,88 lei au reprezentat cheltuielile totale neeligibile. Valoarea totală a proiectului a fost suplimentată la începutul anului 2019 până la suma de 10.169.722,86 lei”, conform site-ului Consiliului Județean Brașov, astfel cum se arată în Proiectului de Hotărâre nr. Ad. 7737/19.05.2020 ”se vor efectua demersuri pentru înlocuirea partenerului din contract U.A.M.S.P. Sânpetru cu Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov”, fapt care arată că până la acest moment Consiliul Județean Brașov nu a întreprins demersurile pentru a se informa dacă este posibilă înlocuirea partenerului, riscând să restituie finanțatorului valoarea cheltuielilor pentru reparația clădirii. 

Potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), «Nu pot fi efectuate modificări asupra proiectului care să implice modificări ale criteriilor ce au stat la baza procesului de evaluare și selecție, decât în condițiile stricte ale contractului de finanțare». Nerespectarea criteriilor proiectului atrage după sine declararea cheltuielilor respective neeligibile.

Menționăm faptul că: 

  • Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru așa cum am arătat anterior, funcționează în bazaHotărârii Guvernului nr. 412/ 2003 privind aprobarea Normelor privind organizarea, funcționarea și finanțarea unităților de asistență medico-sociale, iar Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie în bază Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Acest fapt arată că modificarea partenerului de proiect implică schimbarea destinației clădirii.
  • Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru are ca obiect de activitate conform Codurilor CAEN –Cod CAEN 8790 – Alte activități de asistență socială, cu cazare n.c.a. iar Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Cod CAEN 861 – Activități de asistență spitalicească. Acest fapt arată că modificarea partenerului de proiect implică schimbarea obiectului de activitate al clădirii.
  • Proiectul ”Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 elaborat de UAMSP Sânpetru prevede dotări conforme acordării de  servicii medicale și de îngrijire precum și servicii sociale persoanelor cu afecțiuni pulmonare integrate cu alte tipuri de servicii de sănătate, ținând cont de vârstă, diagnosticul medical și social, potențialul restant al beneficiarilor UAMSP Sânpetru, camera cu 3-5 paturi fără grup sanitar individual, grup sanitar comun, ferestre clasice termopan cu deschidere din interior, fară jaluzele, uși PVC, țevi în aparență,  mobilier cu colțuri ascuțite, nefixate în podea, etc. iarSpitalul de Psihiatrie şi Neurologie va trebui să modifice proiectul pentru a respecta Normele de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, ce la CAPITOLUL V-Norme speciale de îngrijire, Art. 8. ce prevede la alin. “(1) În cazul în care toate intervențiile terapeutice uzuale folosite pentru a salva de la un pericol real și concret viața, integritatea corporală sau sănătatea pacientului sau a unei alte persoane eșuează, se poate recurge la restricționarea libertății de mișcare a pacientului prin mijloace specifice protejate. (3) Măsurile de restricționare a libertății de mișcare a pacientului sunt izolarea și contenționarea. (4) Prin izolare se înțelege plasarea pacientului într-o încăpere special prevăzută și dotată în acest scop. Încăperea trebuie să ofere posibilitatea unei observări continue a pacientului, să fie iluminată și aerisită în mod corespunzător, să aibă acces la grup sanitar propriu și să fie protejată în așa fel încât să prevină rănirea celui izolat. Nu pot fi izolate concomitent în aceeași încăpere mai multe persoane. (5) Amenajarea incintei protejate se va realiza prin utilizarea unor materiale fonoizolante; pereții vor fi acoperiți cu material durabil, dintr-o singură bucată, fără îmbinări vizibile; podeaua va fi acoperită cu linoleum dintr-o singură bucată, iar iluminatul va fi protejat, cu voltaj mic. Ușa va fi metalică, dispunând de fereastră de vizitare. Ferestrele vor fi dublate, cu suprafețe vitrate din plexiglas rezistent la zgârieturi, spargere și foc, având jaluzele și sistem de deschidere din exterior. (6) Dotările minimale ale unei incinte protejate sunt următoarele: scaun și masă fixate în perete cu colțuri rotunjite; pat fixat în podea cu saltea; duș direct din tavan; lavoar și vas de toaletă din metal, fixate în perete.  

În conformitate cu art. 61  din Codului Civil Viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică a oricărei persoane sunt garantate și ocrotite în mod egal de lege”, în Brașov Consiliul Județean Brașov, la sugestia Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) și la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Brașov (DSV) decide în contextual epidemiei de COVID-19 pe cine condamnă la moarte pacienții de TBC și cazurile sociale prin desfințarea UNITĂȚII DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SÂNPETRU sau bolnavii psihici cronici ai Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov e care îi expune voit la contaminare cu viruși contagioși de TBC. și implicit alți pacienți care ar putea fi mutați la Sânpetru pentru decongestionarea Spitalelor.

Considerentele care stau la baza formulării prezentei acțiuni:

Având în vedere ultimele decizii ale conducerii Consiliului Judetean Brasov, vă anunțăm că începând cu data de 1.08.2020, unitatea se va desființa. În acest context, facem următoarele precizări:

1. Clădirea în care ne desfășuram activitatea este intabulată din anul 2012, deci nu plătim chirie.

2. În urma desființării se va pierde finanțarea cu fonduri europene, accesată în anul 2017, în valoare de 10 milioane lei.

3. Se vor pierde 50 mii lei primiți în urma câștigării proiectului ,,Noi în Evul Mediu” finanțat de Adiministrația Fondului Cultural Național.

4. Pacienții internați în unitate, fără venituri, vor ajunge pe străzi, neavând asigurări de sănătate. 

5. Angajații unității vor îngroșa rândul șomerilor – până la acest moment nu exista nici o perspectivă asumată.

Vă mulțumim.          

Director, 

LAURA IOANA BRATOSIN

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment